Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η Απαγορευμένη Παιδεία


Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida) είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012.

Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ οίκον διδασκαλία.
Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό. Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών. Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια.
Είναι η πρώτη Ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότησης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα.

With various subs

Πηγές: eleni anix | La Educación Prohibida | Βικιπαίδεια

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ποιο χρέος; .. Ποιανού χρέος; .. Χρέος σε ποιον;

Ποιο χρέος; .. Ποιανού χρέος; .. Χρέος σε ποιον;

Πηγή: Κίνηση Ενεργοί Πολίτες

Στον διαδραστικό χάρτη του Economist [ ΕΔΩ ] αποτυπώνεται το δημόσιο χρέος σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
Απουσιάζει το ιδιωτικό χρέος και μάλιστα αυτό που υπάρχει με εγγύηση του Δημοσίου.
Το κόκκινο απλώνεται σε όλη την ευρωζώνη όπως και σε όλο τον "Δυτικό κόσμο", την Κίνα αλλά και την Βραζιλία.
Χρέος δεν έχει η Αφρική, η Κεντρική Ασία και όσες χώρες δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Και εδώ ξεκινάνε τα παράδοξα του κόσμου της "Αγοράς". -->

Η Ολλανδία έχει υπερδιπλάσιο χρέος από την Ελλάδα, κάθε Ολλανδός χρωστάει 10.000 ευρώ περισσότερα από τον Έλληνα, αλλά η Ολλανδία δεν έχει πρόβλημα λόγω ... τζίρου(ΑΕΠ).
 Η Ολλανδία βέβαια δεν  υπολογίζει το ιδιωτικό χρέος που πλησιάζει το 1 τρις ευρώ και είναι στο σύνολό του εγγυημένο από το Ολλανδικό δημόσιο.

Οι αναλυτές λένε ότι σύντομα θα σκάσει και θα παρασύρει στο όλεθρο και την Ολλανδία και την ευρωζώνη.. αλλά ο Ντάισεμπλουμ κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα... μάλλον για να κρύψει τον δικό του πανικό.

Και όταν λέμε ιδιωτικό χρέος με εγγύηση του δημοσίου, δεν εννοούμε συνήθως το δάνειο ενός οικογενειάρχη που θέλει να καλύψει κάποιες καταναλωτικές ανάγκες... αλλά επιχειρηματικά δάνεια που παίρνουν επιχειρηματίες που δεν έχουν τις εγγυήσεις που απαιτεί το τραπεζικό σύστημα.
 Αυτές τις εγγυήσεις τις δίνει στο τραπεζικό σύστημα το κράτος που αναλαμβάνει τα ρίσκα των "επενδυτών| - ποια ρίσκα, αν βαρέσουν "κανόνι" αναλαμβάνει να πληρώσει το δημόσιο.. δηλαδή εμείς.. - .

Τέτοια έχουμε και στην Ελλάδα... από τους γνωστούς σοβαρούς επιχειρηματίες, που έχουν κάποια δις.. κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες.. τα ξέρετε .. τους ξέρετε.... αλλά αυτά είναι υποπολλαπλάσια των ανάλογων δανείων που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες στις χώρες του ευρωπαικού βορά.

Τέτοια έχουν και στην Γερμανία, κάτι που εκτοξεύει το πραγματικό δημόσο χρέος της Γερμανίας στο 222%, πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό της Ελλάδας.. και απόλυτα μη διαχειρήσιμο!!  Στοιχεία της Eurostat - Πρόβλημα χρέους (222%)!! έχει και η... Γερμανία

Ερώτηση .... τότε γιατί τα δίνουν; ... 
Απάντηση...  γιατί επιτυγχάνουν "ανάπτυξη", αύξηση ΑΕΠ, και μείωση του ποσοστού στη σχέση χρέους/ΑΕΠ....

Και ας αυξάνονται τα χρέη και οι επισφάλειες.
Το πραγματικό παγκόσμιο χρέος το γνωρίζετε το έχουμε ξαναγράψει, εκτιμάται πλέον στα 200 τρις!!!   Σύμφωνα με την έκθεση ΜακΚίνσει
Μα δεν υπάρχουν τέτοιες αξίες στον πλανήτη!!
 Δεν μπορούν να πληρωθούν ακόμα και αν αρχίσουν όλοι οι Ντράγκιδες μαζί να τυπώνουν σε 24ωρου βάση.
Χάρις στο ιδιωτικό χρέος οδηγήθηκε σε κρίση που κρατάει 20 χρόνια η Ιαπωνία, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, γιατί δάνειζε με εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματίες που "ρίσκαραν", έκαναν εξαγωγές.. μεγάλωναν το ΑΕΠ και μείωναν στη σχέση χρέους/ΑΕΠ... Και όταν αυτοί "έκλειναν" ... το δημόσιο αναλάμβανε τα χρέη προς το τραπεζικό σύστημα.

Και αν η Ελλάδα που "δεν παράγει τίποτα".. ή τουλάχιστον δεν παράγει ότι η Ιαπωνία, ψάχνει διέξοδο για να βγει από την κρίση, όταν δεν την βρήκε 20 χρόνια τώρα η Ιαπωνία;

Είναι ο καπιταλισμός; ..   είναι το πείραμα; ... είναι η απληστία; .... 
Όσοι φοβούνται ότι η κρίση θα χτυπήσει την πόρτα τους .. καλά κάνουν.
Το σύστημα αξιών της "οικονομίας της αγοράς" έχει αυτοπαγιδευθεί.
Με πειράματα ψάχνει να βρει διέξοδο, να καθυστερήσει την έκρηξη.
Μάταια...

Γ.Π.